Jeg ser det er utrolig mange som skriver om HPV-vaksinen nå om dagen – kjempebra! Vi kan ikke få nok fokus på akkurat dette, for det kan rett og slett være livsviktig. Det jeg derimot savner fra mange av influencerne som snakker om dette er litt mer utfyllende informasjon om hva HPV er, hvordan man kan ta HPV-vaksinen og hvorfor man bør ta det.
Jeg tok HPV-vaksinen og skrev om det på gamlebloggen allerede i 2016, og fordi det er mye vag informasjon der ute tenkte jeg rett og slett jeg kunne dele det gamle innlegget med dere her. Jeg brukte mye tid på å skrive det, og alt av informasjon er hentet fra relevante kilder.
Når det er sagt: Jeg er ikke lege eller helsepersonell, så hvis det er noe du lurer på angående HPV-vaksinen, eller liknende, må du ta kontakt med lege/helsesøster.
Hva er egentlig HPV?
«HPV er en forkortelse for Humant Papillomavirus, som det finnes over 100 forskjellige typer av. HPV-infeksjon smitter ved seksuell omgang, og ca. 70 prosent av oss blir smittet i løpet av livet. Noen av typene er ufarlige og merkes ikke, andre HPV-typer kan gi kjønnsvorter eller føre til celleforandringer som øker risikoen for livmorhalskreft hos kvinner» (fhi.no, 2016).
HPV-infeksjon kan også øke risikoen for andre former for kreft hos både kvinner og menn. De aller fleste som smittes vet ikke engang at de har hatt en infeksjon fordi den vanligvis ikke gir symptomer og oftest går over av seg selv (kreftforeningen.no).
Les også: Jeg har den stille sykdommen
Hvorfor ta vaksinen?
Enkelt og greit: HPV-vaksinen blir gitt for å beskytte deg mot livmorhalskreft. Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes HPV-viruset, og viruset smitter gjennom seksuell aktivitet. (fhi.no, 2018).
I en norsk undersøkelse hadde omtrent 45 prosent av kvinner i 21-årsalderen en pågående HPV-infeksjon.
Er det vanlig å være smittet av HPV-viruset?
HPV smitter ved seksuell aktivitet og er svært vanlig. Av alle som er seksuelt aktive blir 70 prosent smittet med HPV-viruset, de fleste i ung alder. I en norsk undersøkelse hadde omtrent 45 prosent av kvinner i 21-årsalderen en pågående HPV-infeksjon. (fhi.no, 2018).
Les også: Her får du HPV-vaksine
Har du tatt HPV-vaksinen?
Jepp, og jeg tok min siste vaksine i 2017 (i alt 3 sprøyter, hvor den første ble satt november 2016). Jeg gjorde det fordi jeg ikke vil være en av de 300 kvinnene som hvert år får livmorshalskreft. Rundt 70 av disse kvinnene i Norge dør. Jeg har også oppfordret alle jeg kjenner til å ta den.
Til nå har 180.000 unge kvinner fått tilbudet om å ta vaksinen (jeg fikk per sms) som beskytter mot livmorhalskreft. Jeg er født i 1991 og er derfor av de heldige som får vaksinen gratis. Dette gjelder også for alle dere som er født etter 1991. Tilbudet gjelder i to år fremover (fhi.no, 2018).
Sjekk flere FAQs om HPV-vaksinen på Folkehelseinstituttet
Hvis man har hatt flere seksualpartnere, bør man ta vaksinen likevel?
Folkehelseinstituttet anbefaler HPV-vaksinen til deg selv om du har hatt ingen, én eller flere seksualpartnere (fhi.no, 2018).
Jeg gjorde det fordi jeg ikke vil være en av de 300 kvinnene som hvert år får livmorshalskreft. Rundt 70 av disse kvinnene i Norge dør.
Les også: 8 gode grunner til å feire 8. mars
Hvor mange får livmorhalskreft hvert år i Norge?
I Norge er det hvert år:
- 3 000 kvinner som må opereres for alvorlige celleforandringer i livmorhalsen. Mange er ganske unge.
- 300 kvinner som får livmorhalskreft. Mange av de som overlever får langvarige plager på grunn av kreftbehandlingen.
- 70 kvinner som dør av sykdommen.
Kilde: Folkehelseinstituttet, 2018.
Skal du ta vaksinen? Eller har du kanskje tatt den allerede? Jeg vil gjerne høre fra deg!
Jeg tok den med en gang den ble gratis. Men jeg vurderte å betale for den selv, før det tilbudet kom. Altså en kreft-vaksine?? Noe så fantastisk! Jeg håper gutta snart blir inkludert i vaksinasjonsprogrammet også <3
Ja, ikke sant!❤️ Helt enig med deg. Synes fortsatt det er litt lite informasjon om gutta, men det kommer sikkert. Tipper det kommer et eget program på dem etterhvert.