Gratiskurs: Hemmelighet 3 av 4 – hvem snakker du til? Finn din tone of voice (TOV)

Beregnet lesetid: 4 min. og 30 sek.

“Visste du at … å treffe en målgruppe handler om å nå ut til mennesker der de oppholder seg rent fysisk, men også om å treffe dem mentalt og følelsesmessig i den livsfasen og situasjonen de befinner seg i? (Risholt Kleppe, 2017).

Dette skal du lære:

I denne leksjonen vil du lære hva “tone of voice” (TOV) er, og få en innsikt i hva en målgruppe er og hvordan du gjør en enkel målgruppeanalyse – rett og slett finne ut hvem du snakker til på bloggen din! Jeg skal også vise deg hvordan du setter opp en persona*.

Hva er en målgruppe?

Innen markedsføring er “målgruppe” en betegnelse på en gruppe adressater eller kategori av personer, foretak eller organisasjoner, som en kommunikasjons- eller markedsføringsinnsats er rettet inn mot (Pihl, 2018).

Enkelt forklart: En målgruppe er de du ønsker å snakke til på bloggen din.

Vanligvis kan vi dele målgrupper inn i tre hovedtyper, basert på kriterier:

  • Demografiske kriterier:
    Lett målbare kriterier som yrke, bosted, kjønn, alder og så videre.
  • Psykografiske kriterier:
    Kriterier som forteller om gruppetilhørighet, personlighet, interesser og livsstil.
  • Kjøpsatferd:
    Kriterier som viser blant annet når, hvor og hvordan kundene handler.

For de aller fleste fritidsbloggere (inklusiv meg selv) vil det være de demografiske og psykografiske kriteriene som vil bety noe, generelt sett.

Hva er TOV, og hvorfor er det viktig?

Tone of voice, eller “tonalitet” som vi sier på norsk, er hvordan “personligheten” til bloggen/merkevaren din uttrykkes skriftlig. På blogger med kun én forfatter er det mye lettere å ha en konsekvent TOV. På blogger med flere forfattere er det vanskeligere – hvis dere ikke har en felles strategi, eller en felles forståelse av hva som er deres TOV.

Å ha en et visst forhold til hva som er din TOV er viktig fordi du skal skrive på “et språk” folk forstår og liker. Du vil jo at de skal fortsette å lese, ikke sant?

Eksempler på TOV på en blogg kan være:

  • Lekent: Uten vanskelige ord. “Lett” og dagligdags språk med et glimt i øyet.
  • Seriøst: Et konsekvent språk, gjerne med fagord og faktainnhold. Lite dagligdags tale og “dialektspråk”.

En blogg trenger ikke å være det ene eller det andre. Du kan gjerne ha en blanding, så lenge du holder deg konsekvent! Et eksempel på dette kan være blogginnlegg merket i kategorien “Personlig” (hvis du har kategorier). Dette innlegget vil leseren mest sannsynlig forvente er lekent og lett i språket osv.

Hva er forholdet mellom målgruppe og TOV?

Når du har funnet ut hvem som er målgruppen din vil du også ha en viss innsikt i deres grunnlag for å forstå det du skriver om. Fordi du vet dette kan du skrive med en TOV som er tilpasset dem, slik at de får en best mulig leseropplevelse.

Jeg pleier å dele leserens forståelse av det jeg skriver om inn i “vektklasser”. Du kan gjerne kalle det noe annet. Dette gjør jeg for å best mulig kunne “møte” leseren der h*n er.

Hvor ville du plassert leserne dine med tanke på det du skriver om? ©skrivelisa

Mine lesere ligger som regel på lett- og mellomvektere, men det er også fordi bloggen min er en blanding av livsstil og tema. Har du en blogg som er mer fagstoffrelatert (ett spesifikt tema f.eks.) kan det hende målgruppen din havner i tungvekterkategorien. Dette kan for eksempel være en blogg om finans eller oljebransjen, hvor du kanskje kan regne med at de som leser den er mer i mellom- og tungvektklassen.

Hvordan gjøre en enkel målgruppeanalyse?

  • Til denne oppgaven trenger du å finne frem penn og papir. Oppgaven under er også hjemmeleksen din, så følge med!

Oppgave:

For å finne ut hva som er din målgruppe på bloggen er du nødt til å besvare noen spørsmål. Se for deg hvem som er den ideelle leseren på bloggen din – de du helst ønsker å snakke til, og besvar følgende spørsmål:

  1. Hvor gammel er leseren? (f.eks. 20–35 år).
  2. Kjønn? (f.eks. dame).
  3. Hvilket språk leser vedkommende helst på? (f.eks. norsk).
  4. Hvor finner leseren din deg? (f.eks. via Facebook, Bloglovin).
  5. Hvilke interesser har leseren din? (f.eks. teknologi, bøker, sminke).
  6. Hvordan tror du leseren forstår det du skriver om? (ref. lettvekter osv.).
  7. Hva jobber de med/livssituasjon? (f.eks. foreldre, student, i arbeid).
  8. Hva drømmer leseren om? Har de noe mål ved å lese bloggen din? (f.eks. å bli inspirert, lære noe nytt).

Det denne enkle målgruppeanalysen vil gi deg innsikt i er en hel del, blant annet hvordan din TOV burde være.

Essensen av disse spørsmålene kan du enten skrive om til en slags oppsummering, eller gjøre om til en persona. En persona er en visuell fremstilling av din ideelle leser, basert på det du har funnet ut gjennom målgruppeanalysen.

Til å gjøre dette kan jeg anbefale Xtensio. Dette er et gratis program hvor du blant annet kan lage en persona. Hvis du ikke vil lage en bruker på denne siden kan du forsøke å tegne vedkommende, eller skrive det for hånd.

Inne på siden til Xtensio, når du har opprettet en bruker, kan du også se ulike tutorials for hvordan du gjør det (OBS: engelsk).

I eksempelet under har jeg laget en persona basert på de svarene i parentes, slik at du kan få et innblikk i hvordan å gjøre det med dine egne svar på oppgaven.

Persona laget med Xtensio sin mal. Husk at du også kan tegne selv!

 

Jeg gleder meg veldig til neste gang vi prates, også blir det spennende å se hva du kommer opp med som din ideelle bloggleser!

PS: I neste – og siste – leksjon i dette gratiskurset skal vi se på hvordan du må tilpasse det du skriver i de forskjellige kanalene du kommuniserer i, f.eks. Facebook kontra blogginnlegg. Vi har jo lært at vi kun har 8 sekunder på å fange noens oppmerksomhet. Da gjelder det å fatte seg i korthet “riktighet”. Jeg vil rett og slett gi deg mine beste tips og triks for tilpassing i sosiale medier!

 

_________

Ordliste:

*En persona er en visuell fremstilling av din ideelle leser. Denne skal hjelpe deg å huske på hvordan og hvem du snakker til.

Kilder:

Pihl, R. (2018). målgruppe – Store norske leksikon. [online] Store norske leksikon. Available at: https://snl.no/m%C3%A5lgruppe [Accessed 24 May 2018].

Risholt Kleppe, R. (2017). Å treffe målgruppa – Medieuttrykk og mediesamfunnet – NDLA. [online] Ndla.no. Available at: https://ndla.no/nb/node/175053?fag=156500 [Accessed 26 May 2018].